Evită să folosești o parolă din această listă de 306 milioane de exemple
În situația în care ai amânat de mult timp să schimbi o parolă la un serviciu online, ar fi bine să verifici dacă nu cumva există în această listă stufoasă.
În ultimii ani, au fost identificate tot mai multe servicii online care au căzut victimă hackerilor. Informațiile internauților au ajuns online din cauza acelui set de circumstanțe, iar cei mai afectați au fost cei care folosesc o singură parolă la un set stufos de site-uri web. Din fericire, acum există o bază de date în care au fost centralizate toate parole ce au început să circule pe internet în ultimii ani. Această listă ar trebui folosită pentru a te asigura că nu îți definești vreo parolă care s-a aflat deja în mâinile hackerilor și care poate fi folosită de oricine pentru a-ți sparge unul sau mai multe conturi.
Efortul din spatele acestei baze de date formată din 306 milioane de parole a fost investit de Troy Hunt. Individul cu pricina a mai fost responsabil în trecut de proiectul Have I Been Pwned – HIBP. Aceea era o listă online în care îți puteai tasta adresa de email pentru a te asigura că nu a căzut victimă în numărul mare de atacuri cibernetice mediatizate în ultimii ani.
Dacă atunci a fost vorba de adrese de email, acum este vorba de parole. Este important de reținut că deși au fost agregate dintr-o varietate foarte mare de surse, nimeni nu știe exact cui îi aparține o parolă verificată sau la ce a fost folosită. În schimb, gestul lui Troy Hunt ajută oamenii obișnuiți și diverse organizații ce lucrează cu internauți să-și sporească securitatea.
În final, orice curios are acces la două proiecte online pentru a afla dacă a fost vreodată victima unor hackeri. Pentru a verifica dacă adresa ta de email împreună cu parola aferentă a ajuns vreodată online, folosește această platformă. Verificarea originalității unei parole se face aici.